Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pulyka receptek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Pulyka receptek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: pulykahus-recept.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 93 db
A pulykákat az aztékoknak köszönhetjük

A pulykákat az aztékoknak köszönhetjük

A mai pulykák ősét az aztékok háziasították kétezer évvel ezelőtt - derült ki egy amerikai DNS-vizsgálatnak köszönhetően, amelynek eredményeit a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legfrissebb számában publikálták. A domesztikálás két különböző régióban, két különböző korszakban zajlott. Először Mexikó déli-központi részén háziasították a pulykát Kr. e. 800 táján, majd hatszáz évvel később, Kr. e. kétszáz körül az Egyesült Államok mai területének délnyugati részén. A két népcsoport kapcsolatban lehetett egymással, s így a tenyésztés fortélyait is megoszthatta egymással...S míg napjainkban a pulykáról leginkább ízletes húsa jut eszünkbe, az amerikai őslakosok kezdetben nem étkezési célokból szaporították e szárnyast. 'Érdekes módon a domesztikált pulykákat eredetileg a tollazatukért tenyésztették, amelyekre különböző szertartások alkalmával volt szükség, de készítettek belőlük ruházatot és fejdíszt is. Csupán később, Kr. u. 1100 táján nyert a pulykahús fontos szerepet az anaszázi indiánok táplálkozásában ' - hangsúlyozta Camilla Speller,a tanulmány vezető szerzője...

Almás-zelleres pulykamell

Almás-zelleres pulykamell

A húst négy szeletre vágjuk, egyenletesre kiveregetjük. A megtisztított és vékony metéltre vágott almát és zellert elterítjük rajtuk. Megszórjuk a gorombára zúzott dióval, sóval és a fűszerekkel. Feltekerjük, és a hajtásnál megtűzzük, beolajozzuk. A húst 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, de ügyeljünk arra, nehogy kiszáradjon. Amikor elkészült, felszeleteljük, és a pácolt zöldségekkel tálaljuk...

Almával grillezett pulykaszelet bundáskenyérrel

Almával grillezett pulykaszelet bundáskenyérrel

A filézett pulykamellből szeleteket vágunk, kevés hevített vajon enyhén sózva elősütjük. Az almákat megmossuk, magházaikat eltávolítjuk, felszeleteljük. Kevés szűrt citromlével lecsepegtetjük. Rátesszük a borssal, gyömbérrel fűszerezett pulykaszeletekre, meghintjük reszelt sajttal, s forró sütőben aranysárgára sütjük....

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Ananászos pulykamell

Ananászos pulykamell

A pulykamellet tokányra felvágjuk. A húscsíkokat lisztbe forgatjuk, hogy vékony réteget képezzen a liszt a húson. Felhevített olajban sütjük. Egy kevés gyömbérrel, szerecsendióval, borssal ízesítjük. Sózni az ételkészítés végén kell. Felhevített serpenyőben két kanál cukrot karamellizálunk. Ebben forgatjuk meg az ananászkockákat. Némi borral és citrommal meglocsoljuk. Pár perc után levesszük tűzről a serpenyőt. A pürének felkockázott burgonyát megfőzzük. Leszűrjük, sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük. Amint megfőtt, összetörjük vagy turmixoljuk, így tálaljuk.

Aranyásók kedvenc sült pulykája

Aranyásók kedvenc sült pulykája

A Knorr Tyúkhúsleves ízesítőt egy keverőtálban összekeverjük az olajjal, majoránnával, zúzott fokhagymával, reszelt vöröshagymával és a mézzel. Sütés előtt legalább 3 órával a pulykacombot alaposan bedörzsöljük a páccal. A húst tepsibe tesszük, és 180 C-os sütőben kevés vizet aláöntve 20 percig fólia alatt sütjük. Utána levesszük a fóliát, és addig sütjük, amíg a hús teljesen megpuhul és szép piros lesz. Tálaláskor meghintjük friss kakukkfűvel. Köretként főtt burgonyát vagy rizst adhatunk mellé...

Hirdetés
Aratóleves bográcsban

Aratóleves bográcsban

Egy forró nyári recept, amikor jó bográcsolni: ha ügyesek vagyunk, akkor a pihenés kelléke a bogrács, hiszen néhány dologra kell csak odafigyelni. A bacon szalonnát üvegesre hevítjük. Felkockázzuk a hagymát, beletesszük a bográcsba, majd hozzáadjuk a kockára vágott paprikát is. Közben kocka alakúra vágjuk fel a pácolt pulykacombot is...

Aszaltszilvával töltött rántott pulykamell áfonyalekvárral

Aszaltszilvával töltött rántott pulykamell áfonyalekvárral

A pulykamellfilét olyan szeletekre vágom, mintha rántott húst akarnék készíteni belőle. Megsózóm, megborsozom őket, majd minden szeletet külön-külön megtöltök 3-4 szem aszalt szilvával, felgöngyölöm, és fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzöm őket, hogy a szilvák ne essenek ki. Ezután megforgatom őket lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, és bő olajban kisütöm. Áfonyalekvárral és sült krumplival (vagy burgonyakrokettel) tálalom...

Az étkezés legyen élmény a menzán is

Az étkezés legyen élmény a menzán is

Pulykával töltött sütőtök gyömbéres mártással: egy fogás a jövő menzájáról. Az egészséges és változatos menü nem a pénztől függ, hanem a fejektől - véli Buday Péter mesterszakács, aki alapjaitól újítaná meg a diákétkeztetést...Az étkezési utalványokat forgalmazó cégeket tömörítő EUFE közétkeztetési roadshow-t szervezett. Az első állomás Gödöllő volt: a Török Ignác Gimnázium konyháján az átlagos közétkeztetési fejpénzből különleges menü kerekedett: szárazbabkrémleves, cézár saláta, zöldséges pulykával töltött cukkini paradicsomos pennével és rántott hal sütőtökös krumplipürével. A gyerekek meg is ették...

Babos-zöldséges pulykacomb

Babos-zöldséges pulykacomb

A pulykacombot kisebb kockákra daraboljuk, majd sóval, borssal és mustárral fűszerezzük. A forró olívaolajon pirosra sütjük a húst, majd hozzáöntjük a fehérbort, és fedővel lefedve félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, a felkockázott zellergumót, és a karikákra vágott póréhagymát. Felöntjük a húslevessel, lassú tűzön puhára főzzük, majd végül hozzáadjuk a leszűrt vörösbab konzervet és az aprított petrezselymet. Jól átforraljuk, sóval, borssal utóízesítjük. Forrón tálaljuk, és friss kenyeret vagy zsemlét kínálunk mellé...

Hirdetés
Baconbe göngyölt töltött pulykamell

Baconbe göngyölt töltött pulykamell

A húsokba mélyedéseket vágunk, ebbe rakunk kis darab kolbászt, szilvát és sajtot. A húsokat sózzuk, borsozzuk, mustározzuk, majd baconbe csavarjuk. Kivajazott tűzálló tálba egy réteg hagymát karikázunk. Erre rakjuk a töltött húsokat...

Baconbe tekert spenótos-sajtos göngyöleg

Baconbe tekert spenótos-sajtos göngyöleg

A spenótleveleket megmossuk, majd kevés olajon, reszelt fokhagymával, fedő alatt megfonnyasztjuk. (Kb.1 kg húshoz fél kiló spenót szükséges). A húst kisebb-nagyobb szeletekre felvágjuk, kiklopfoljuk (lehetőleg négyszögletűre), sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. Az egyik oldalát megrakjuk spenóttal, illetve reszelt sajttal. A húst feltekerjük, a végeinél jól összetűzzük fogpiszkálóval, vagy hústűvel. A baconokat egymás mellé fektetve olyan szélesre rakjuk, mint a hús göngyöleg, majd a töltött húst feltekerjük a szalonnába. Olajozott, zsírozott tepsibe tesszük a göngyölegeket, kis vizet öntünk alá, fóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben kb. 45 percig pároljuk, majd fedő nélkül további 10 percig sütjük...

Bakonyi pulykaragu galuskával

Bakonyi pulykaragu galuskával

A pulykaraguhoz a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a fele olajon kevergetve 2 perc alatt megfonnyasztjuk. A tűzről félrehúzva a pirospaprikát belekeverjük, majd 5 deci vízzel fölöntjük. Nagy lángon fölforraljuk, közben a fele sóval ízesítjük, a köménnyel, a csípős paprikával meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük, és beledobjuk az apróra vágott paprikát, paradicsomot is. Kis lángon 10-15 percig főzzük. Egy nagyobb lábasban kb. 3 liternyi vizet 1 kiskanálnyi sóval felteszünk forrni. Ez a galuska kifőzéséhez kell majd. A gombát megtisztítjuk (elég csak megmosni, és homokos talpát levágni), majd cikkekre vágjuk. A pulykamellet kisujjnyi csíkokra daraboljuk, a maradék sóval, a borssal bedörzsöljük. A paprikás levet egy másik lábasba átszűrjük, a gombát beledobjuk, kb. 8 percig főzzük. Ez a művelet el is maradhat, de a mártás ettől lesz szép, bársonyos...

Bébipulyka minden jóval töltve

Bébipulyka minden jóval töltve

A gesztenyét éles késsel bevagdossuk, 5 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd még melegen megtisztítjuk. A pulyka hasüregét kibéleljük a vékonyra szeletelt szalonnával, rozmaringgal és zsályával. Kívül-belül alaposan megszórjuk a sóból, borsból és reszelt szerecsendióból készült fűszerkeverékkel. A kolbászt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, és kibélelünk vele egy tepsit. A pulykát a kolbászágyra helyezzük, megöntözzük a borral, és előmelegített sütőben, 240-250 fokon kissé megkapatjuk. Ezután csökkentjük a hőmérsékletet, alufóliával betakarjuk a tepsit, és a pulykát 3-4 óráig sütjük. Közben többször meglocsoljuk a húslevessel és a keletkező pecsenyelével. Amikor félig megpuhult, mellé tesszük a gesztenyét, majd amikor már teljesen puha, hozzáadjuk a hámozott, cikkekre vágott almát meg a borban áztatott, kimagozott aszalt szilvát...

Birsalmás-pulykás lepény

Birsalmás-pulykás lepény

Az élesztőt egy kiskanálnyi cukorral elmorzsoljuk, folyósra kikeverjük. Felöntjük a langyos tejjel, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Félretesszük, és hagyjuk megkelni. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a megkelt kovászt meg a kefirt, ízlés szerint megsózzuk, majd a tésztát simára kidolgozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott, langyos margarint, és azzal hólyagosra dagasztjuk. Ezután lisztezett deszkára tesszük - a tetejét megszórjuk liszttel, hogy ne száradjon ki -, és langyos helyen legalább 1 órát kelesztjük. A tésztát vagy cipóvá formázzuk, vagy két hosszúkás lepénnyé kinyújtjuk, és ráhalmozzuk a tölteléket.

Borban párolt pulykacomb gombával

Borban párolt pulykacomb gombával

A combokat fűszersóval jól bedörzsölöm (ha nincs fűszerkeverék sózom, borsozom), nagyobb combokat bevagdosom és úgy sózom, fűszerezem. Félórára hűtőbe rakom, hogy jól átjárja a fűszer. Addig a gombát szükség szerint félbevágom, de ha aprók a fejek egybe is hagyhatjuk. A fokhagymát, vöröshagymát felaprítom. A húst felforrósított olajon minden oldalról megpirítom, majd tepsibe rakom. A visszamaradt olajon a hagymákat, gombát rövid ideig pirítom, sóval, borssal fűszerezem, majd hozzáadom a kakukkfüvet. Kb 3 dl vizet, 1 erőleveskockát és a 3 dl bort hozzáöntöm, majd összeforralom. Ezt a ragut a hús tetejére öntöm, előmelegített sütőbe teszem. Lefedve 200 fokon kb. 1,5 órát sütöm, közben néha meglocsolom a levével. Majd kitakarom és 20-30 perc alatt ropogósra sütöm. Párolt zöldséggel tálalom.

Borbundás pulykanyárs gyümölcságyon

Borbundás pulykanyárs gyümölcságyon

Tokaji Tamás konyhafőnök vendégével ezúttal Borbundás pulykanyársat készített gyümölcságyon....A pulykamellet nagyobb kockákra felvágjuk, majd a kolozsvári szalonna csíkokba feltekerjük. Ezeket a göngyölt húskockákat fapálcikára feltűzzük. Mindegyik pálcára 4-et. Elkészítjük a masszát: 5-6 kanál lisztet 3 tojással, 10 dkg trappista sajttal 1 dl vízzel és 1 dl furminttal elkeverünk. Ebbe mártjuk bele a húst, és forró olajban kisütjük. 1 db körtét, 1 db almát, 3 db őszibarackot és 4 db ringlószilvát felvágunk és forró serpenyőbe tesszük (a forró serpenyőbe némi olívaolajat önthetünk). Így képzünk a gyümölcsökön kérget. Ezután a tokaji furminttal felgőzöljük és egy perccel később levesszük a tűzről...

Borsóleves pulykamell-falatokkal

Borsóleves pulykamell-falatokkal

Az olajon odateszem párolódni a kockára vágott húst, majd hozzáadom a borsót és felkarikázott répát. Ha már úgy 10-15 perc eltelt, lehúzom a tűzről, belekeverem a lisztet, majd visszateszem a tűzre, és kis lángon addig pirítom, kevergetve, amíg a liszt zsemleszínű lesz. Ekkor apránként és keverve vizet öntök rá, hogy ne legyen csomós. Felöntöm annyi vízzel, amennyi levest akarok (kb. 3,5 liter). Felfőzöm, de figyelek rá, mert könnyen kifut. Ha felfőtt, kis lángra veszem, megfűszerezem, és belerakom az apróra vágott petrezselymet. Ha minden puha, akkor készen is van. Lehet még tésztával sűríteni, de nekem így is elég sűrű lett.

Tuti menü